#KLBCHR Elsker: iPhone 6 – Driftsikker, lækker og enkel

Jeg har nu haft fornøjelsen af at bruge iPhone 6 i en uges tid, og føler mig relativt godt klædt på til at komme med lidt betragtninger om Apples nye mobile flagskib. Lad mig gøre én ting helt klart: Er du til Linux, early-adopting og grov tweaking af din smartphone, så er iPhone 6 ikke noget godt valg. Men er du i den kategori, så ved du det jo allerede godt… Til alle jer andre: Velkommen til!

Første indtryk: Shit, jeg tabte den… Schrödingers iPhone v. 1.0*

Den nye skærm er væsentligt større, casen er smallere og formerne rundere. Det er det første, der springer i øjnene når man holder den nye iPhone. Efter at have tabt den direkte ned på trappen da æsken blev åbnet, i øvrigt. Men ellers så er alt ved det gamle. Det er en smartphone til masserne – og så minder den om en blanding af den gamle iPod Touch og iPhone 1. Lækkert. Jony Ive ved altså hvad han laver.

Jeg har venner, som skriver Java lige så flydende som de fleste skriver dansk, og de var ikke imponerede. Sætninger som: “Du er en nyttig idiot“, “Det er så CBS-agtigt at bruge iPhone“, “Du burde være for klog til at købe det lort“, “Er der lækkert i Steve Jobs templet?” og “Havde du ikke bestilt Ghetto-udgaven i guld?” blev kastet rundt. Jaja, slap nu af. Jeg har også en Samsung Galaxy og en Blackberry Bold, så de kan sige hvad de vil. Jeg står ved mine valg!

Fordi iPhone 6 virker. Det som den kan, det gør den bedre end nogle andre smartphones på markedet. Punktum. Vi kan kaste tal og specs i hovedet på hinanden fra nu af og til verdens ende, men dagligdags brug og funktionalitet er stadig kongen når det kommer til smartphones. I min verden, altså. Og vil jeg have mere, så kan jeg jo altid bare jailbreake den.

*Den overlevede. Uden en skramme, overraskende nok!

Skærmen: Er den ikke lidt for stor?

Apples iPhone 6 i sort og hvid. Billede fra CNET

Apples iPhone 6 i sort og hvid. Billede fra CNET

Apple har gjort skærmen betydeligt større. Den er opgraderet fra 4′ til 4’7, og det kan mærkes. Der er blevet plads til en ekstra række af ikoner, og den generelle oplevelse i apps og ved web surfing er markant forbedret. Selve opløsningen har de ikke pillet ved, den er stadig den samme som på iPhone 5S, 326ppi. Det er kun den store model (iPhone 6 Plus), der er blevet beriget med Full HD.

Men hvis skærmen er større, hvorfor har de så ikke gjort opløsningen bedre? Aner det ikke. Det virker også underligt, men jeg må indrømme, at det simpelthen ikke er noget jeg har lagt mærke til – og hvis man nu er lidt fræk og observerer lidt fra oven, så er det den samme opløsning som iPad Mini Retina kører med, og det fungerer jo egentlig udemærket.

Den nye skærmstørrelse er ikke ligefrem nogen revolution på markedet. De fleste andre producenter har i årevis haft store skærme, så Apple er ikke ligefrem nogen first-mover på området. Når det så er sagt, så står billedet knivskarpt og man skal gøre sig mere end almindeligt umage for at se nogen former for pixelering.

Jeg har endnu ikke haft nogle negative oplevelser rent opløsningsmæssigt. Det var også på tide at de kom væk fra den lille skærm, når man tager udbuddet af video, billeder, bøger og alt muligt andet i betragtning. Det har simpelthen øget brugsglæden.

Kameraet: Bliver mine selfies bedre?

Kameraet stikker lidt ud på bagsiden.

Kameraet stikker lidt ud på bagsiden.

Nej, det gør de ikke. Så kort kan det siges. Hvis du altså kommer fra en 5S’er. Kameraet er fuldstændig det samme som i den foregående model. Den eneste forskel er, at det ikke er komplet indlejret i selve enheden, men stikker en smule ud på bagsiden. Det er ikke videre praktisk.

Du kan stadig bare pege og skyde, og få et ret hæderligt resultat ud af det. Det er der ikke ændret på. Standarden er stadig lidt under, hvad man ellers ser på markedet. Men igen, det er til at leve med, da der er stort set ikke noget, der minder om lag når man tager et billede. Peg, skyd og nyd. Hvad Apples begrundelse var for ikke at opgradere kameraet, det ved jeg simpelthen ikke. Det virker lidt sløvt, prisen taget i betragtning. Der er billigere løsninger med bedre kameraer. Det skal gøres bedre næste gang!

Kameraet på bagsiden giver dig 8 megapixels og frontsidekameraet kører på 1.2 megapixels. Hvis vi skal hive en lille forbedring op af hatten, så er det, at du nu kan optage video i 60 fps, mod 30 fps på 5S. Ja, det er noget vi alle har ventet på… tak for det.

Batteri: Skal jeg lade den op hele tiden?

Du skal i hvert fald lade den op en gang om dagen. Det kan du jo passende gøre mens du sover. Men de har faktisk formået at smide et ret potent batteri ind i telefonen. Og det med at lade op dagligt, det skal man alligevel med alle andre smartphones. Så ikke noget nyt under solen her.

Jeg hører vel til “super bruger” kategorien, eller et andet tilsvarende møgbegreb. Det betyder lidt firkantet, at jeg burde bruge min smartphone mere end gennemsnittet, og til nogle lidt mere krævende ting. Sådan defineres det i hvert fald normalt. Om det er rigtigt eller ej, det skal jeg ikke kunne sige. Men jeg bruger i hvert fald min telefon meget. Rigtig meget faktisk. Jeg havde installeret en app, der fortalte mig, hvor mange timer jeg havde brugt på at glo ind i den dagligt. Den slettede jeg efter en uge. Det blev for deprimerende at se 6-7 timer af ens vågne døgn puttet ind i den statistik. Ude af øje…

Men selv med mit overdrevne brug, så holdt batteriet stand. Det hører til sjældenhederne, at jeg er nødt til at lade den op mere end en gang på en dag. Og det er med varieret brug af grafiktunge spil, billeder, video, sociale medier – Hele pakken. Selvom man umiddelbart skulle tro at en større skærm og hurtigere processor var lig med mere batteriforbrug, og at det større batteri så ville udligne i forhold til den mindre 5S, så virker det altså ikke sådan. Jeg logger en væsentligt bedre levetid end jeg gjorde med min gamle iPhone.

Processor: Hvor hurtig er den så?

iPhone 6 river alle spil rundt. Det er ret lækkert!

iPhone 6 river alle spil rundt. Det er ret lækkert!

Den er rigtig hurtig. Den er ekstremt hurtig. Apple har smidt deres nye A8 chip ind i enheden, og kører nu med et dual core, 1400 MHz, 64-bits kraftværk. Det er, efter tidens standarder, mere end rigeligt. Og ja, jeg er klar over at der er smartphones derude, der på papiret er bedre.

Men, men, men. Tilbage til den daglige brug. Jeg har endnu til gode at opleve en Android-enhed, der kører helt glat uden lag. Det selvom det er fabriksnye topmodeller. Der er altid følelsen af at den reagerer et splitsekund for langsomt – og det er ærlig talt skide irriterende. Særligt når det er ens smartphone, som man bruger dagligt.

Det har jeg ikke oplevet med iPhone 6 (eller 5S for den sags skyld). Overgangene er glidende. Apps åbner når man trykker på dem. Content loader med det samme, og den crasher næsten aldrig. Det er en fornøjelse at bruge den på daglig basis. Og det skal det også være.

Apple har også været så generøse at smide en PowerVR GX6450 grafik-processor ind i den lille skal – og den river alle spil rundt. Der er ikke noget, der er for tungt til den. iPhone 6 kan kører tungere software end de fleste billige notebooks og Bilka-computere.

Skal/Skal ikke?

Der er ikke nogen endegyldig sandhed her. Der er vel – lidt groft skåret ud – tre typer brugere, der er i målgruppen for iPhone 6. 1) Dem der endnu ikke har bekendt sig til Apple eller Android, og skal træffe et valg, der kommer til at definere dem socialt resten af deres liv. 2) Dem der har en iPhone 5S og elsker Apple, men er i tvivl om hvorvidt det nu også er pengene værd. 3) Dem der har en iPhone 3/4 og er ved at gå ud af deres gode skind.

Er du i første kategori så skal du finde ud af hvad du mest af alt ønsker dig i en smartphone. Vil du tjekke mails, surfe lidt web, spille et par spil og ellers lave helt normale ting, så skal du vælge iPhone. Der er ingen enhed på markedet, som kommer i nærheden i forhold til gnidningsfrit brug. Det virker bare. Vil du derimod gerne have mulighed for at ændre lidt mere på selve setuppet af din telefon, og have adgang til apps med flere funktioner, der rækker ud over normalen, så er det ikke iPhone du skal have. Så skal du nok hellere kigge imod topmodellerne fra Samsung eller HTC. Fordi Apple begrænser dig. Det er deres måde eller ingen måde.

Hører du til den anden kategori, så er det lidt sværere. Der er klare forbedringer i 6’eren, men der er altså også meget som er det samme som i forgængeren. Og med et prisskilt på lige over 5.000kr uden abonnement, så er det også en stor investering. Personligt har jeg et problem med ikke at have det nyeste, og jeg ville ikke – uanset om de så kun havde ændret navnet – kunne leve med at have den næstnyeste model. Har du ikke samme OCD-agtige tendenser som mig, så kan det måske godt betale sig at vente til næste model kommer. 5S er stadig i stand til at køre iOS 8, og alt lugter langt væk af, at kommende opdateringer på den front, kun vil gavne 5S brugere. Der tales om forbedringer på stabilitet og mindre træk på hardware, og ikke på store forkromede overhalinger af selve styresystemet. Så her ville jeg nok vente. Du har, i grove træk, en iPhone 6 med en mindre skærm.

Er du i tredje og sidste kategori, så kan du ikke køre iOS 8, og du har noget gammelt bras. Her er én løsning: www.apple.dk, og op med muldvarpeskindet. Den gamle kan du give til Afrika eller en nevø/niece. De vil sikkert have en fest med at spille Angry Birds på den.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top