Apple bygger kæmpe USB pind i Foulum. Erhvervsministeren er begejstret!

Apple placerer et nyt datacenter i Foulum. Det er der snart ikke nogen, der kan være i tvivl om. IT-giganten har postet en kæmpe bunke penge efter Danmark. Sådan! Men hvad gemmer der sig egentlig inde i et datacenter? Vi kigger lidt nærmere på Apples ejendomme.

Nordeuropas Silicon Valley… ahhh vel?

Nordeuropas Silicon ValleyÅrets bedste erhvervsnyhed. Lovprisningerne over projektet er væltet ned over Foulum i Viborg Kommune. Men inden at vi går helt bagover af ren spænding, så er der immervæk et lille stykke fra Silicon Valley, der har San Francisco som nærmeste nabo, til Foulum, hvis nærmeste større by med indkøbsmuligheder er Ørum Sønderlyng.

Foulum huser i dag Forskningscenter Foulum, en fodboldbane og et forsamlingshus, hvor Silicon Valley har; eBay, Google, Apple, Facebook, Oracle, Cisco, Intel, Youtube, NASA, Yahoo og mange flere af de helt store virksomheder. Så er vi vidst kommet lidt ned på på den midtjyske muld igen. Og så ellers ikke et ondt ord om Foulum. Det er sikkert en dejlig by! Og det er da fedt, at en så stor virksomhed vælger at slå sig ned i lille Danmark. Tillykke til dem! Men hvad er det de får, de kære midtjyder?

Datacenter? Hvad er det?

Et datacenter er en kæmpe stor computer. Sådan kan det siges lidt forenklet. Og hvad skal man bruge store computere til? At gemme store mængder data, naturligvis. Apple har efterhånden nogle stykker af dem spredt ud over verden, og nu er der altså kommet to til Europa.

I takt med at cloud services er blevet det nye sort, så kræver det kæmpe mængder af lagringplads for virksomhederne. Bare tænk på, hvor mange milliarder billeder og dokumenter, der gemmer sig i Apples iCloud. Og for at det ikke skulle være nok, så er der også millioner af sange, apps, film og tv-serier i iTunes. Det skal jo være et eller andet sted – og der skal helst også være backup af det.

Forestil dig, at du skal gemme dine egne billeder, dine venners og families på din eksterne harddisk. Der går ikke lang tid inden at du løber tør for plads, og skal bruge mere. Helst dobbelt så meget faktisk, der skal jo også være plads til backup. Princippet er det samme med datacentre.

De helt store aftagere af data som eksempelvis Google, Facebook og Apple, har længe haft datacentre på begge kyster af USA. Det er for at sikre sig imod naturkatastrofer og andre ting, som kunne tænke sig at ødelægge deres servere. Skulle iTunes gå ned, så vil det nok ikke være det værst tænkelige problem, som Apple kunne rende ind i – men for forbrugerne, der ville det være et helvede.

Så i princippet, der kan det være alt fra Taylor Swifts nye album, til Angry Birds eller din mosters feriebilleder, der kommer til at blive gemt ovre på heden.

Det tekniske

Hvad er det så for noget udstyr de propper ind i de dersens datacentre? En kvik iagttager gennemgik de få stilbilleder, der kom ud under Steve Jobs præsentation af iCloud tilbage i 2011, og det gav et interessant indblik ind i en ellers lukket verden.

Lange gange fyldt med grej fra Teradata, HP og NetApp dukkede op på tre forskellige slides. Da Apple skulle bygge deres datacenter i North Carolina, der fik aktiekurserne lige et bump opad, i og med at de altså placerede en ret stor ordre.

Skulle de bruge samme leverandør denne gang, så er det nok værd at overveje. Der er ikke lang tid til førend at hele Foulums befolkning skal ud og besigtige det første spadestik.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top