Arbejdet med influenter er andet end betalte indlæg

Jo mere populært influencer marketing er blevet, jo flere kritikere kommer der også frem. Influenter er dels for dyre, og dels giver de ikke nok tilbage, siger de. Kunne det tænkes, at de har valgt de forkerte influenter, eller at deres marked endnu ikke er klar til influenter eller måske aldrig bliver det?

Jeg arbejder selv til dagligt med influenter og har hyppig dialog med dem personligt eller over mail. Jeg bruger influenter af forskellig art og størrelse, når det giver mening i mit kommunikations- og marketingmix.

Så i stedet for helt at afvise brugen af disse kommunikationskanaler generelt, er det vigtigt at gøre sig de helt rigtige overvejelser, inden man kaster sig ud i det. Det handler al kommunikation og marketing om.

Jeg vil her belyse, nogle af de overvejelser, du som minimum bør gøre dig, hvis du vil have noget ud af det.

Hvem er influenter?

Hele Influencer Marketing handler om at identificere personer derude, der har en (digital) stemme – hvad enten det er en stemme, der når ud til mange, en stemme, der taler lige ned i din målgruppe, eller en stemme, der formår at engagere og konvertere sine følgere til et køb. Vi kender dem både som bloggere, Youtubere, Snapchattere og Instagrammere.

Formålet med at bruge influenter til din kommunikation eller markedsføring er at målrette dine aktiviteter mod de personer, der har størst mulig indflydelse på din målgruppe om de så skal konverteres til købere af dine produkter, til at blive opmærksomme på din virksomhed eller støtte din sag – deraf navnet influenter.

Hvis ikke dette er tilfældet, er det ikke en influent. Så er det bare en person med en eller flere fede profiler på sociale medier med mange følgere.

Det her er altså hele essensen i Influencer Marketing, Influencer PR og Influencer Relations: Du skal som virksomhed identificere og samarbejde med influenter. Så gør dig de helt basale strategiske overvejelser, hvis du vil have succes med dit influentarbejde.

Hvordan vælger jeg influenter?

Det vigtigste i arbejdet med influenter er, som nævnt, at identificere dem, der rent faktisk har en indflydelse på din målgruppe – det er ikke nødvendigvis den mest kendte reality stjerne, eller bloggeren med flest læsere. Det er i højere grad den person, der bevarer troværdigheden i sin kommunikation og overfor dit brand, har loyale og engagerede følgere, er en person, som følgerne lytter til og følger ved at abonnere eller synes godt om. Det handler om matchmaking, og her er det ikke kun den data, vi kan trække om influenter og deres målgruppe, der har betydning for valg af influent. Du skal i ligeså høj grad bruge din analytiske sans og manuelt ind og følge influenten, influentens kanaler, influentens indhold, influentens tidligere samarbejder og meget mere.

Det kræver grundigt forarbejde at udvælge de influenter, du ønsker at samarbejde med. Ellers kan det ende med ikke at leve op til dine forventninger. Det er noget af det forarbejde, vi kender fra PR, når vi går i gang med enhver form for presseindsats: budskaber og medier udvælges nøje og skal gerne have det rette match med den målgruppe, der potentielt set læser med.

Det er vigtigt, at du bliver så konkret som mulig i din research af influenter. Er det mest relevante, hvor mange unikke månedlige besøgende en blogger har på sin side, hvilken type indlæg der er de mest populære på bloggerens siden, hvor lang tid de besøgende bruger på andet sponsoreret indhold på bloggen, eller hvor mange der klikker på links på et lignende indlæg. Måske er det en kombination, men uanset hvad er det relevant data for din virksomhed at vælge influenter ud fra – især hvis du skal gøre dig forhåbninger om at opnå dit formål med samarbejdet.

Hvad er fremtiden for Influencer Marketing?

Influencer Marketing er ikke et nyt fænomen, men det er heller ikke et fænomen, der er på vej ud. Tvært imod. Det er en disciplin, vi ser flere og flere gå professionelt til, og derfor vinder den også indpas i både marketing- og kommunikationsbudgetterne rundt omkring i danske virksomheder. Jeg tror nærmere, at spørgsmålet er, hvilken del af Influencer Marketing, som vi kommer til at se mere af.

En af de tendenser, jeg selv oplever vinder mere og mere frem, er relationsdelen. Det handler ikke kun om at betale sig til et indlæg, en video, et billede eller et opslag på en profil. Det handler lige så meget om, hvordan man med troværdighed mellem både virksomheden, influenten og influentens følgere kan bygge en fortælling op omkring en given kontekst. Det sætter begrebet lidt i perspektiv, men et enkelt Influencer Marketing-dryp i det store social medie-hav er ikke det, der gør den lille virksomhed berømt eller får den store virksomhed til at sælge endnu flere produkter.

Derfor vil vi se flere arbejde med influenter som samarbejder, der igennem en længere periode eller kontinuerligt producerer indhold til sine egne kanaler.

Sådanne samarbejder og co-creation kræver, at du som virksomhed bliver leverandør af muligheder: Du skal som virksomhed give influenterne muligheden for at lave godt indhold.Forfatter(e)

*

Top