Den komplette guide til Facebooks privatlivsindstillinger

Vi har her forsøgt at lave en grundig gennemgang af privatlivsindstillingerne på Facebook. Flere og flere danskere deler deres liv via siden, og derfor er sikkerheden omkring oplysninger ekstremt vigtig. Der er pakket lag efter lag af sikkerhed på, men mange af dem kræver, at du selv tager aktivt stilling før end at de bliver noget værd.

Så her kommer en komplet gennemgang af de enkelte sikkerhedsfunktioner i Facebook.

Sikkerhedsindstillinger

Herunder kan du se første del af dine privatlivsindstillinger. Denne del fokuserer mest på nogle generelle indstillinger, der kredser om bekræftelse ved login fra ukendte enheder.

img_fbprivacy001

Facebooks Privatlivsindstillinger > Sikkerhedsindstillinger

Loginunderretninger

Her kan du definere om du gerne vil have besked, hvis der er nogen (det kan jo være dig selv), der logger på din konto fra en enhed eller en browser, som du ikke normalt bruger. Det kan være smart at slå til. Hvis du nu sidder på et åbent netværk, og der er en som logger på via en cookie sniffer, så får du besked og kan hurtigt komme af igen.

Logingodkendelser

Her kan du password beskytte ovenstående. Det vil altså kræve en adgangskode før end at du kan logge på fra en ukendt enhed eller browser.

Kodegenerator

Kodegeneratoren er en app på din smartphone. Den laver en midlertidig sikkerhedskode som skal bruges ved logingodkendelsen fra ovenstående punkt.

Appadgangskoder

Smid et ekstra lag af sikkerhed på dine apps. Det vil kræve særlige koder at logge på igennem udvalgte apps (langt fra alle er understøttet).

Betroede kontakter

Den vigtigste af alle indstillinger her. Som vi viste i en tidligere guide, så kan man ved hjælp af tre medsammensvorne (eller tre falske profiler), få genereret en ny adgangskode til din Facebook konto. Som default kan alle bruges som en betroet kontakt. Den mulighed kan du fjerne her. Udvælg selv de personer du ønsker skal kunne hjælpe med at lave en ny adgangskode. Du skal selvfølgelig vælge nogle du stoler på. Jeg har valgt tre familiemedlemmer.

LÆS OGSÅ Hack et Facebook password & Hvordan du beskytter dig!

Dine browsere og apps

Her kan du se hvor, eller fra hvilken enhed, der er logget på din konto. Altså sikre konti, hvor du ikke skal bekræfte at det er dig. Gå listen igennem og fjern gamle og overskydende konti, som du med sikkerhed ved at du ikke bruger. Jo strammere nettet er, og jo færre usikre indgange der er, jo mere sikker er du.

Hvor du er logget på

Samme som ovenstående, men med fokus på logins baseret på geolocation. Scroll listen igennem og se om der er noget der stikker ud. Hvis der nu er et mistænkeligt login fra udlandet eller en by, som du med sikkerhed ved at du ikke var i, så rapporter det til Facebook, og skift din adgangskode ASAP.

Privatindstillinger og værktøjer 

Denne del af sikkerhedsindstillingerne fokuserer på det indhold du slår op på Facebook, og kontaktmuligheder. Altså, hvem kan finde dig og hvordan?

Facebooks Privatlivsindstillinger > Privatindstillinger og værktøjer

Facebooks Privatlivsindstillinger > Privatindstillinger og værktøjer

Hvem kan se mit indhold?

Første punkt omhandler nogle generelle indstillinger for, hvem som kan se dine fremtidige opslag. Som du kan se, så har jeg valgt at brugerdefinere mine opslag. Det har jeg ved at inddele mine venner i forskellige grupper. De grupper så har forskellige rettigheder til at se opslag på min Facebook side. På den måde kan jeg kontrollere strømmen af information, og sikre at alt ikke vælter rundt i en stor pærevælling.

Andet punkt giver dig adgang til en kronologisk tidslinje over aktivitet på din profil. Det er både ting som du kan lide eller noget som andre har slået op på din tidslinje. Det praktiske er at du får et overblik over hvordan din eksterne aktivitet bliver set. Er det f.eks. offentligt at du har liket et billede på en profil?

Tredje og sidste punkt er bagudrettet. Her kan du ændre indstillinger for gamle opslag og så ellers ændre rettigheder for dem allesammen på én gang.

Hvem kan kontakte mig?

Første punkt definerer hvem der kan anmode dig om venskab. Jeg ville gerne have at det kun var venners venner som kunne ansøge, men det bliver for besværligt når jeg møder nye personer, som jeg vil indrage i mit netværk. Jeg accepterer derfor en hvis åbenhed her.

Andet punkt er til dig som modtager mange beskeder. Du kan ændre flowet i dine beskeder, og sortere mellem beskeder fra venner og fra personer du ikke kender.

Hvem kan finde mig?

Første punkt giver dig mulighed for at vælge, hvem som skal kunne finde din profil på baggrund af den e-mail du har opgivet til Facebook. Som I kan se, så er det kun mine venner der kan finde mig via e-mail. Og det kan de så ikke engang, da jeg har spærret min e-mail for alle andre end mig selv. Mere om det senere.

Andet punkt er det samme som det første, men med dit telefonnummer i stedet for din e-mail. Har du valgt at opgive dit telefonnummer, så kan du styre hvem som kan søge på dig ved det. Som med e-mailen, der har jeg personligt opgivet mit nummer til Facebook, men det kan ikke ses af andre end mig. Det var med stor modvilje skal det lige siges, men jeg kunne bruge det til yderligere sikkerhed omkring min konto (som vist i første afsnit).

Tredje punkt refererer til eksterne søgemaskiner som Google. Skal det være muligt at finde din profil den vej rundt? Det synes jeg egentlig ikke at det skal, så jeg har valgt at søgemaskinerne ikke skal indeksere min Facebook side. Det gør at, hvis man søger på mit navn, så dukker den i hvert fald ikke op.

Indstillinger for tidslinje of tagging

Denne del fokuserer på meget af det samme som foregående, men med et særligt fokus på din tidslinje og tagging i opslag og billeder.

img_fbprivacy003

Facebooks Privatlivsindstillinger > Indstillinger for tidslinje og værktøjer

Hvem kan føje ting til min tidslinje?

Første punkt giver lidt sig selv. Jeg har valgt at mine venner skal have lov til at slå ting op på min væg. Jeg fortryder det af og til (særligt hvis Liverpool eller Barcelona har tabt), men i det store hele så er det smart at give sine venner din mulighed. Det vil være lidt ødelæggende for konceptet, hvis man fjerner muligheden for kommunikation igennem posts.

Andet punkt giver dig mulighed for at godkende tags og opslag på din tidslinje inden de kommer op. Det kan være en fin måde at sortere på, og have en eller anden form for kontrol. Du skal bare huske på, at det kun påvirker din egen tidslinje. Et billede som du er på, der bliver lagt op af en tredjepart, vil stadig (uanset om du godkender at blive tagget eller ej) ende på Facebook og være søgbart.

Hvem kan se ting på min tidslinje?

Første punkt er et af de vigtige. Det giver dig mulighed for at se din profil som en anden. Du kan altså se, hvad der fremgår og hvad som er skjult. Det er brugbart, når du skal kontrollere effekten af dine ændringer i privatlivsindstillingerne. Der er desuden altid et profilbillede eller lignende som smutter i processen.

Hvordan kan jeg administrere tags, personer tilføjer, og forslag til tags?

Første punkt refererer til andet punkt i første afsnit i denne del af indstillingerne.

Andet punkt er en yderligere udvidelse af din gruppeinddeling.

Tredje punkt er endnu ikke relevant i Danmark

Administrer blokering

Denne del giver dig mulighed for at lave udvidet blokering, hvis der er specielle personer, som du ikke ønsker skal kunne se noget som helst. Det er også her, at du kan fjerne beskeder fra apps, der er knyttet til Facebook.

img_fbprivacy004

Facebooks Privatlivsindstillinger > Administrer blokering

Begrænset-liste

Begrænset-listen er en slags karantæne liste. Det er her at nye venner eller personer du kun kender perifert kan være. Du har måske brug for at se en person mere an inden du giver fuldt los for oplysningerne.

Bloker bruger

Det her er Facebooks interne blacklist. Hvis der er en person som du virkelig ikke ønsker at være i kontakt med, så skal de være på denne liste. Det kan være en ekskæreste, som du har behov for en timeout fra, eller bare en du virkelig ikke bryder dig om.

Bloker appinvitationer

Listen hvor ham kollegaen der konstant mangler liv i Candy Crush kan ende. Du vil måske gerne stadig have interaktion med ham på andre måder, men hans mobilspilsvaner er du ret ligeglad med. Så er det her det sker.

Bloker begivenhedsinvitationer

Samme som ovenstående, men i forhold til begivenheder.

Bloker apps

Igen, samme som de ovenstående, men her specificeret til beskeder fra apps. Er der et spil eller lignende, som du ikke ønsker skal dukke op i tide og utide, så kan du definere det her.

På din profil > Om

img_fb006

Facebooks Privatlivsindstillinger > Om

Om

Her kan du gennemgå de oplysninger du har lagt ud til dine venner. Det er her de finder dine kontaktinformationer, uddannelsesinformationer, familierelationer og meget andet. Jeg kan kun anbefale at du gennemgår dem punkt for punkt, og finder ud af om det er noget du ønsker skal være tilgængeligt eller ej. Hav særligt fokus på dine kontaktoplysninger. Jeg har valgt at skjule mit telefonnummer og min e-mail for alle andre.

På din profil > Venner

Facebooks Privatlivsindstillinger > Venner

Facebooks Privatlivsindstillinger > Venner

Venner

Her kan du kontrollere, hvem der skal kunne se din samlede venneliste eller hvad/hvem du følger. Jeg har valgt at skjule det for alle andre end mig selv. Det har jeg gjort fordi jeg ikke ønsker, at der er et perifert bekendskab, der skal bruge min profil som afsæt for at finde en af mine venner, som måske ikke vil findes. Du hiver menuen frem med den lille blyant i højre hjørne af menulinjen.

På din profil >Billeder

Facebooks Privatlivsindstillinger > Billeder

Facebooks Privatlivsindstillinger > Billeder

Billeder

Billeder er nok noget af de vigtigste, og også det mest tidskrævende. Her kan du definere på både albumsniveau og enkelt billede, hvem der skal kunne se det. Der er ikke nogen let måde at gøre det på. Det er bare ind og komme i gang. Der er et lille tandhjul ved det enkelte billede eller album, og det er her du ændrer rettighederne.

Afslutning

Som med så meget andet, så vil det altid være en smagssag, hvad der skal være offentligt og hvad som skal være skjult. Det eneste jeg kan opfordre til er at du tænker dig om. Er det noget du kan stå inde for, eller noget som du måske vil have svært ved at kunne genkende efter nogle år?

Vigtigst af alt er de helt personlige ting som telefon, e-mail, adresse osv. Sørg nu for at begræns adgangen til det. Der er ingen grund til at gøre det let.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

5 kommentarer

 1. AvatarLene said:

  Hej
  Måske du kan hjælpe? I forbindelse med at mine venner sendte og skrev hilsner til mig på min væg på FB blev jeg når nogle sendet/skrev en hilsen bedt om tilladelse til at de slog det op, hvordan gør jeg det, altså giver tilladelse?

 2. AvatarMaiken said:

  Hej,
  Hvordan slå jeg noget op på en virksomhedsside, uden at jeg står som afsender med mit eget navn?

 3. Avatarsvend said:

  Da jeg lavede min nye facebook konto lavede jeg login med tlf nr istedetfor email og nu kan jeg ikke forbinde med spotify længere

*

Top