Dit digitale hjem anno 2015 (Eller: Hvad damerne vil have)

Vi har bevæget os ind i en spændende periode i historien. Teknologien buldrer derudaf i en hidsig fart. Med ny teknologi kommer nye muligheder, og der er efterhånden ikke det som du ikke kan. I dag tager vi udgangspunkt i omdrejningspunktet i ethvert velfungerende hjem. Husalteret. Dit fjernsyn og alle de dejlige ting, som kan tilsluttes vidunderet. Og vigtigst: Damerne elsker det (eller noget i den stil…)

Fladskærmen

Der er et hav af muligheder når det kommer til valg af fjernsyn i dag. Det du bør lede efter er en LED fladskærm. Plasma er på retræten og det er snart kun nostalgiske aficionadoer, der bruger CRT (Jeg har selv et herligt Beovision MX6000 32′ – men det er en anden historie).

Når der skal vælges fjernsyn, så er der et par ting, som kan være smarte at kigge efter. Det er nemlig lidt af en jungle. Tag bare ned i din lokale techno-pusher (Fona, Elgiganten, Hi-fi klubben osv.) og se det latterligt store udvalg. Det kan virke ekstremt uoverskueligt. Men fortvivl ej, her kommer et par hurtige pointers, til hvad du skal se efter.

Som udgangspunkt, så giver det ikke meget mening at se på kvaliteten af skærmen nede i butikken. De har brugt oceaner af tid på at kalibrere den enkelte skærm, og har smidt det bedst mulige input efter den. Men så igen, det viser trods alt, hvor flot det kan performe, hvis du ellers har lidt tid og teknisk snilde (og i øvrigt indhold af ordentlig kvalitet at sende ind i det. Kig på dybden af den sorte farve, og brug det som dit udgangspunkt).

Det første er selvfølgelig prisen. Selvom skærmene er blevet markant billigere de seneste par år, så koster det jo alligevel lidt, hvis du ikke vil have Prosonic modellen fra Bilka med hjem. Vær parat til at smide en 5-6.000 kr efter skærmen som et minimum. Ellers så bliver det for småt og skidt.

Det andet er opløsningen. Jo højere opløsning jo skarpere billede. Det siger lidt sig selv. Det vi kigger efter er noget, der som et minimum (igen afhængig af hvor stor en skærm du skal have) er HD Ready (720p / 1280×720) eller Full HD (1080p / 1920×1080). Sidstnævnte er Blu-Ray opløsningen – og den kan vi godt lide. 4K er selvfølgelig også en mulighed, men lige nu, der virker prisen lidt voldsom, hvis vi tager i betragtning at der ikke er mange medier som rent faktisk leverer content i den opløsning. Jeg ville nok vente lidt. I slutningen af året, der kommer de første 4K discs og afspillere, og derfra bliver det billigere og bedre.

Tredje og sidste ting du skal forholde dig til er Smart TV eller ikke Smart TV. Alle de store producenter har hver deres version. Interfacen differentierer lidt, men i det store hele, der kan de det samme. De kan vise VOD (Video on Demand) via indbyggede apps, og så har de en endeløs række af andre ubrugelige funktioner. HBO, Netflix & Viaplay. Så er du godt dækket ind. Jeg har det lidt ambivalent med Smart TV. Jeg kan godt forstå hypen omkring det, og bevares, det er vældig smart. Jeg vil bare gerne have lidt mere fleksibilitet. Mere om det senere.

Hvad skal jeg så have?

Nu har vi fået dækket det afgørende element, skærmen. Så er det på tide at få smidt et eller andet ind i den skærm. Ellers så er det bare en stor klods. Jeg vil tage mig den kunstneriske frihed, at benytte mit eget setup, til at vise hvordan man kan gøre. Det er ikke den hellige gral, men det kan være et godt udgangspunkt, hvis du tænker at få opgraderet lidt på hjemmefronten.

58' tommers herlighed

58′ tommers herlighed

Jeg har prioriteret størrelse i forhold til mit valg af TV. 58 tommer LED Smart TV fra Samsung med Full HD. Det kan virke lidt voldsomt, men man vænner sig overraskende hurtigt til størrelsen. Og så kan hipsterne skrige alt hvad de vil. Det klæder ethvert hjem med en mega fladskærm. Der er ikke rigtig nok indgang i den til mit behov, men det kan man heldigvis komme udenom. Et par HDMI’er, lidt composite, to USB’er og en Scart er det blevet til. Det kan man sikkert godt få vildere, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har brug for flere indgange end dem der kommer som standard, så har du brug for væsentligt flere, og så skal vi ned af en anden vej. Det er selvfølgelig udstyret med en digital tuner, så det er muligt at se Champions League og La Liga i bedst mulig kvalitet. Det er gaven, der bliver ved med at give.

Streaming

Vi har dækket streamingen i et tidligere indlæg, så det vil jeg ikke koge yderligere suppe på. Jeg tænker at bruge lidt tid på at argumentere for mine valg.

LÆS OGSÅ Streaming af TV 

Jeg har en række forskellige eksterne enheder koblet til mit TV, som giver mig mulighed for at streame forskelligt content. Tre faktisk.

Den første er mit WDTV. Det er en herlig lille sag, som er udviklet af Western Digital (dem der laver Harddiske og andet lækkert grej). Det er den som er mit mediecenter. I alt sin enkelthed der er det bare en kasse man kan slutte andre ting til, og så få indholdet op på sit fjernsyn. Lige nu der er der koblet to 3TB eksterne harddiske til den. Det lækre ved WDTV er, at den æder samtlige filformater. Her er ikke nogen .avi eller .mkv begrænsninger. Den viser det hele. Jeg har haft den længe, og den virker upåklageligt. Ingen stream eller noget som helst. Tryk på play og i gang. Hvis man har lidt OCD-agtige tendenser, så kan man også ændre covers på de enkelte mapper. Så ser det hele lidt mere lækkert ud. Jeg er i gang med at finde en NAS (Netværksharddisk) som jeg kan koble til den, så det hele kan synkronisere trådløst.

Nummer to er mit Apple TV. Det var den jeg brugte til at streame trådløst fra tidligere. Men jeg har opdaget lidt forskellige problemer med streamingen efter den nye opdatering er kommet. Det glider ikke så lækkert som jeg kunne ønske mig. Men eftersom at Apple er blevet eksklusive på det nye HBO Live, så tænker jeg at beholde den. Det sker af og til at jeg har noget liggende, feriebilleder osv. som jeg kan smide op med Airplay via min iPad eller min iPhone. Det sker rent faktisk efter at jeg har opgraderet min iCloud til 200GB, og kan tilgå mine billeder over det hele. Hvem skulle have troet det?

HDMI splitter, SCART Splitter, WDTV, Apple TV, Android tablet og... ja, en Gameboy

HDMI splitter, SCART Splitter, WDTV, Apple TV, Android tablet og… ja, en Gameboy

Tredje dims er min Chromecast. Chromecasten er blevet min primære enhed til at streame fra. Den lille dongle kører via Wi-fi og streamer uden nogle problemer fra alle de store VOD tjenester. Jeg har indkøbt mig en Android tablet, som jeg udelukkende bruger til at streame med. Her har jeg installeret mit HBO, Viaplay og Netflix. Grunden til at jeg har valgt at køre det via Chromecast og en tablet fremfor igennem Smart TV er rørende enkel. Brugerfladen er bedre, og det er væsentligt lettere at navigere rundt på en tablet, end via en fjernbetjening. Og hvis man er lidt fræk i det, så kan en Android tablet jo også køre Popcorntime. Men det er jo ulovligt… så det gør jeg selvfølgelig ikke. Rent hypotetisk, så har Chromecast lidt problemer med Popcorntime, da den ikke vil afspille alle filformater. Har jeg hørt ude i byen. Opsætningen af den er også ret ligetil, men sørg nu for at få opdateret firmwaren til din router. Så sparer du et par timer…

Fælles for dem alle er at de kører via HDMI. Og da der er et begrænset antal HDMI indgange i ethvert fjernsyn, så har vi et problem. Jeg er ikke rigtig typen, der orker at skulle rode med kabler, hver gang jeg beslutter mig for at bruge en enhed. Det er der heldigvis en løsning på: HDMI Switch Boks.

Det er i alt sin enkelthed en fordelerboks, som du kan koble flere forskellige HDMI signaler til. Tidligere brugte man splittere til at ordne den lille tekniske udfordring. Problemet heri er at en splitter, som navnet også fint antyder, deler signalet. Det vil sige at dit output bliver forringet. Har du derimod en switch boks, så kan du manuelt vælge, hvilken enhed der skal være aktiv. Det er lig med et lækkert signal. Min er (som stort set alle mine andre kabler og dimser) købt online. Jeg smider nogle links i bunden af artiklen.

Lidt til nørderne

Hvis man nu, som jeg, er lidt af en gaming aficionado, så har man selvfølgelig også en enkelt konsol eller to på matriklen. Der er ikke de store udfordringer i at smide dem op på et LED fjernsyn, da de alle kører med composite eller SCART (lige pånær de meget tidlige, der bruger en analog antenne udgang. Sega Mega Drive blandt andet).

Jeg har en Nintendo 8bit (NES), Nintendo 64, Nintendo Wii, Playstation 1, 2 og 3, og der er en Super Nintendo på vej. Det næste må blive Playstation 4 og de to X boks modeller, eller en Gamecube, eller en Sega… Jeg ved det ikke! Men så opstår der er nyt problem på strøm og indgangsfronten. Så jeg er lidt tilbageholden.

Nostalgi v. 1.0

Nostalgi v. 1.0 (Super Mario 3, NES)

Udfordringen med de mange SCART stik er løst på samme måde som med HDMI’erne. En switch boks med plads til fem forskellige enheder. Ind i skærmen med boksen og så ellers bare slut enhederne til. Det er ekstremt vigtigt at du ikke bruger en splitter her. Signalet bliver simpelthen for dårligt, og outputtet bliver elendigt.

Der er altså et eller andet over at høre lyden når du trykker på Powerknappen til den første Playstation. Eller når du puster ned i et af de gamle NES eller N64 spil, og så kan konstatere at det har løst alle problemer. Nostalgien vil ingen ende tage. Og så er der altså noget hyggeligt over at sidde med sine venner og spille Super Mario, Tekken, Gran Turismo, Zelda og alle de andre klassikere. Er man den mobile type, så løser en gammel Gameboy eller en emulator til iPhone 6 også det!

Nostalgi v. 2.0

Nostalgi v. 2.0 (Gran Turismo 2, Playstation 1)

God fornøjelse med dit eget setup. Og glem nu bare alt hvad de der livsstilseksperter på DR eller hipsterne i Kødbyen siger. Grej er lækkert, og man kan aldrig få nok af det! Damerne elsker det!

Lidt links til forhandlere

Først og fremmste vil jeg lige understrege, at vi ikke er sponsoreret af nogle af de forhandlere som bliver nævnt. Se det som en vejledning og lav din egen research. Vi hører også gerne fra dig, hvis du har gode forslag!

AV-Cables (kabler til lækre priser, og der er dag til dag levering)

Ruben & Bobby (Spil & Konsoller)

Det kan også anbefales at besøge Thomas nede ved Valby Station. Han har en lille biks ved siden af Antikvariatet på Sønder Fasanvej, og der sælger han spil og konsoller til yderst rimelige priser.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top