Kære Tech industri: Nu stopper det. Nok er nok.

Vi (Keilberg og Jeg), blev bedt om at forfatte en lille artikel om vores tanker til Soundvenue, vedrørende den nye iPhone. Mens vi overværende præsentationen, så blev jeg mere og mere harm. Harm over at forbrugerne altid kommer sidst. At vi altid ender med at sidde og få skovlet de ulækre lakridsæg fra Matadormix posen ned i halsen, og vi intet andet valg har end at sige, “Ja tak, Gode herre. Må jeg bede om lidt mere?”. Nok er nok.

Hvornår bliver vi ærlige over for os selv?

Sådan tænker jeg unægtelig, hver eneste gang der kommer opdateringer til eksisterende gadgets. Hvad end det så er telefoner, tablets, computere eller alt muligt andet. Det er ikke komplet idiotisk at state, at vi efterhånden har opfundet alt, hvad vi er i stand til. Fremadrettet, så bliver det forbedringer og tweaks af allerede eksisterende enheder. Som udgangspunkt, så kommer der ikke noget nyt (Jeg håber inderligt at tage fejl, men de seneste år har ikke rigtig vist noget, der skulle pege i en anden retning).

Jeg sad med fuldstændig den samme følelse efter at have set Apples timelange præsentation af nye dimser til arsenalet. Tim Cook kan sige “nyskabende”, “revolutionerende” og “innovativ” så mange gange han overhovedet vil, og derefter sætte en video speaket af Jony Ive på, hvor han lyder som Neo, der ser verden “rigtigt” for første gang, uden at det ændrer på det samlede billede. Det er det samme vi får presset ned i halsen år efter år. Og endda væsentligt senere end dem der bruger Android.

Bevares. Det er en god smartphone. Det er formentlig den bedste smartphone på markedet. Ikke målt på tekniske parametre, fordi der halser Apple langt efter konkurrenterne. Men målt på den generelle brugeroplevelse. Softwaren og hardwaren spiller perfekt sammen, og har man andre produkter fra templet i Cupertino, så er sammenkørslen fuldstændig gnidningsfri. Det er ultimativt den funktionelt bedste smartphone til masserne. Det er helt og aldeles indiskutabelt.

Tim Cook var da også enig. Rørende enig faktisk. Han skulle bare ud over noget juristeri, og omtalte den konsekvent som “den bedste iPhone, Apple nogensinde havde lavet”. Det havde godt nok også virket åndsvagt, at sende en dårligere model ud end den seneste. Men lad det nu ligge. Han kunne sagtens have svunget sig op til at sige den bedste på markedet. Det havde ærlig talt klædt ham. Provoker nu lidt. Også selvom validiteten afhænger af, hvilke parametre vi diskuterer ud fra. Jeg hader når noget bliver for pænt. Jeg hader også uanstændighed, og den del kommer vi til nu.

4K, Retina & Fanden og hans pumpestok! 

Den strømning, der er i udgivelserne på tværs af brættet lige nu, den er ved at blive hysterisk. I går var det så lige 3D Touch Screen, der fik det berømte bæger til at flyde over. Og lige for at klarificere, så er det ikke kun Tim Cook, der er problemet.

Apple – ja, det gælder som sagt alle producenterne – I skal stoppe med jeres HD/4K skærme og alt det andet bras, der blev præsenteret i går. Nok er nok. I brander jer på noget, der er helt vildt irrelevant for den almene bruger. Blu-Ray har snart fået smidt DVD’en på porten, og til jul der kommer de første 4K afspillere, og så er det kun et spørgsmål om tid, førend at Blu-Ray også går i glemmebogen. Og efter det, så står de klar med 8K… Der skal ikke nogen topscore hos Mensa til at regne ud, hvad det næste så bliver.

Men højere pixeldensitet, det er vel godt? Så bliver billedet skarpere og mere livagtigt? Ja og nej. Mest nej. Vi er allerede nået derud, hvor det menneskelige øje ikke kan skelne de enkelte pixels i forhold til den almene skærmstørrelse. Det er ikke fysiologisk muligt at se forbedringerne. I sælger os et produkt vi ikke kan bruge! – “Men, Mikkel. Kan man så ikke bare få en større skærm, så man kan udnytte den højere opløsning?“. Jo. Det kan man godt. Men det er de færreste, der har plads/råd/får lov af kæresten, til at indkøbe et 80+ tommers husalter til den fastforrentede 3-værelses andel på Frederiksberg, og hvis skærmen på telefonen skal være større, så skal modeindustrien være klar til at lave væsentligt større lommer i bukserne.

Med andre ord: Hold inde. Det er fint at I (Apple, Samsung, HTC m.fl.) vil tjene penge. Det er helt legitimt. I behøver ikke pakke det ind i CSR og alt mulig andet hejs – eller endda undskylde for det. I har kompetencerne til at producere et produkt, som vi (forbrugerne) gerne vil have. Vi køber det for mere end hvad det har kostet at producere. I tjener penge. Vi får vores nye dims, og alle er glade. Stop der. Men I skal ikke prakke os alt muligt ubrugeligt på. Hav lidt respekt for forbrugeren. Giv os noget vi kan bruge. Bedre batteri. 5G data forbindelser. Wifi routere, der rent faktisk sender net ud i alle kanter af et hjem. Bare det er et eller andet som ikke er “en skærm med højere opløsning”, “20MP kamera” eller “et endnu slankere design end tidligere”.

I tæver derudaf med nye programmer, der kan skabe mere sofistikeret software, som kræver hurtigere processorer og flere RAM. Problemet er selvforstærkende. Og det bliver helt ekstraordinært tydeligt, når der ikke er styr på de basale ting. Fiks dem, og så kan I ellers udvikle så tosset som I lyster på det andet bagefter. Det ville være den anstændige måde at gøre det på. Vi ved jo ikke hvad vi går glip af, så vi kan sagtens leve i lykkelig uvidenhed indtil I får styr på det andet. Med andre ord. Det. Er. Godt. Nok. Som. Det. Er.

Men hvis vi havde haft den holdning for 10 år siden, så havde vores smartphones jo været store og dårlige?“. Ja. Men det var dengang. Det her er nu. Når vi kommer derud, hvor vores øjne ikke kan se forskellen på den enkelte pixels, og fladskærmene er blevet så tynde, at de kan bøjes som et ark papir. Så har vi nået grænsen. Det kan umuligt blive tyndere eller skarpere. Hvorfor? Fordi fysik. Derfor.

Jeg ser frem til den dag, hvor Tim Cook stiller sig op i SF, og det første slide viser et samlebånd i en produktionslinje. Herefter forklarer han, at de ikke har brugt en krone på at give den nye iPhone en skærm med 32K opløsning, men at de har kastet alle deres innovative kræfter over at forbedre produktionsapperatet, således at alle enheder nu koster 50% mindre at producere. Dét ville være banebrydende. Dét ville være ærligt. Dét ville være en afsindigt god marketingsstrategi.

Undskyld. Jeg ved godt, at det lyder gammelt og bittert. Men jeg mener det er et kæmpe problem. Vi halser efter for at få indkøbt de nyeste dimser, så vores Instagramprofil kan blive lige dét mere lækker, eller vi kan sende vores Tweets/Snaps et nanosekund hurtigere end før. Og vi kan snart ikke klare mere. I tvinger os til at købe ekstra etager og dyre designermøbler til et hus, hvor fundamentet ikke er solidt. Få nu styr på det grundlæggende først. Giv os en smartphone, der ikke skal lades op flere gange dagligt. Giv os enheder, der kan loade et website uden at vi skal vente i evigheder. Samarbejd med regeringerne om at få den digitale infrastruktur på plads, så der ikke er døde områder eller manglende spark på fibernettet. Og sidst, men bestemt ikke mindst, gør det nu billigere. Gør det tilgængeligt for alle. I har nogle fantastiske tanker indbygget i jeres teknologi i dag, lad dog alle kunne tilgå dem. Det kan kun gavne os allesammen.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top