#KLBCHR Elsker: Apple Photos BETA

Første BETA udgave af Photos til OS X kom ud for nogle dage siden. Vi har opdateret, og haft fornøjelsen af at lege lidt med erstatningen af iPhotos. Det var en blandet omgang bolsjer. 

Apple Photos

Den nye app til Apples nyeste skud på stammen af OS X, Yosemite, er ikke frit tilgængelig endnu. Men det kommer den snart, tror vi. Den BETA udgave, som er blevet frigivet er stabil, og kører som den skal – så der går nok ikke lang tid inden at den brede offentlighed kan skifte iPhotos ud.

Vil du have den nu, så skal du skrive dig op hos Apple som en del af deres Developers og BETA testere. Det er en relativt let proces, og alle kan være med. Det er en sjov måde at se udviklingen i de forskellige nye programmer, som bliver lanceret. Men som altid, så er det altid forbundet med lidt usikkerheder når man installerer BETA udgaver – så det er på eget ansvar.

Vi har ventet længe på den her app, og er glade for at kunne gå lidt mere i dybden med den!

Sådan kommer du i gang

img_photos001

Kombinér dine gamle biblioteker

 

Når du skal have gang i det nye Photos, så bliver det installeret oven på det gamle iPhotos – eller i hvert fald som en forlængelse af det gamle bibliotek, som vi kender. Du kan sammenkoble Apperture eller iPhoto med Photos, og få hevet alle dine gamle billeder over i den nye app.

Det tager en del tid, og der er ikke rigtig nogen måde at komme hurtigere og lettere over gærdet på. Det er bare at sætte den til at overføre, og så ellers vente. Jeg havde ca. 47 GB billeder (13.000+) – og det tog en evighed. Men når det så er på plads, så spiller det også som det skal.

Alt skal op i skyen

img_photos002

Smid alle dine billeder op i skyen.

 

Vi har før skrevet om det på bloggen, og har du haft en eller anden form for kontakt med internettet det seneste år, så har du også hørt om det; Cloud sharing. Skyen. iCloud. Kært barn har mange navne. Men vi kommer ikke helt uden om det. Online fildeling og hosting er kommet for at blive.

Appel tilbyder sin egen variant, iCloud, til deling af billeder og backup af data. Jeg har valgt en mellemplan til 29,00kr per måned, som giver mig 200GB i skyen. Det er rigeligt til mit forbrug. En endnu længere proces med overførsel fulgte herefter. Men glæd jer over, at det er hurtigere at uploade 47GB til nettet og synkroniserer samme mængde mellem to biblioteker, end det er at få sin årsopgørelse fra SKAT. Så langt så godt.

Det smarte er at alle billeder er synkroniseret mellem min computer og min telefon og ipad. OG jeg behøver ikke bruge lokal plads på selve enhederne, da det hele ligger oppe i skyen (eller snart i Foulum ved Viborg?). Sådan burde det i teorien være. Det virker nogenlunde, men der er enkelte problemer med opdateringer af bibliotekerne. Det hele kører ikke så smooth, som man kunne forvente. Her er det selvfølgelig også værd at huske på, at det ikke er den endelige udgave af programmet. Så de små bugs skal nok blive elimineret.

Meget af det gamle følger med

img_photos003

Lidt velkendt fra iPhoto

 

Når du så kommer ind i selve app’en, så er meget ved det gamle. Du har stadig din opdeling af albummer som vi kendte fra iPhotos. Inddelingen er ikke forsvundet. Men for at det hele skal se ud som Apple har tænkt, så er det nok en god ide, at overveje hvorvidt du skal gå over til at inddele på en ny måde.

Virker det lidt uoverkommeligt, så lad det være som det er. Dine fotos bliver stadig hevet op og præsenteret i det nye view. Men album inddelingen skal der rodes lidt med, hvis du vil have overskuelighed for alle pengene. Og det vil vi jo gerne! Så sæt kaffen over og brug de timer, som det tager. Du bliver gladere for det i den sidste ende.

img_photos004

Det nye view giver samme overblik som på din iPhone.

 

Kører du over i Fotografier så bliver du præsenteret for en interface, der minder om den du kender fra din iPhone eller iPad. Det er i bund og grund også meget af det samme – og det er også tiltænkt fra Apples side. Det giver en helhedsoplevelse i forhold til vores brug og sammenkobling af de forskellige enheder.

Det nye view er en slags timeline, hvor alle dine billeder bliver præsenteret i den rækkefølge som de er blevet taget. I de tilfælde, hvor der er geo-data som kan kobles på billederne, der fremgår det også i timelinen.

Redigering af billeder

img_photos005

Redigering af billeder er smertefri.

 

Redigeringen af dine billeder er også blevet strømlinet i forhold til det vi har set på iPhone. Du får en lille menu, og så kan du skrue på de mest væsentlige knapper. Tryk på det lille ikon, og så kommer menuen frem.

Det er ikke Lightroom eller Photoshop, men til det daglige brug, der er det godt nok. Dine billeder bliver instagram-lækre på et splitsekund. Der er rig mulighed for at få et fornuftigt resultat uden de helt store evner. Det er software til masserne, og det virker!

Konklusion

Helt overordnet, så er det en tiltrængt overhaling til iPhotos, der så dagens lys i 2012. Det var efterhånden ved at være et langsommeligt og tungt program, der ikke rigtig virkede tidssvarende i forhold til Apples strømlinede design. Det nye Photos er “lettere” og kører generelt ret godt. Det er ikke den store landevinding i forhold til, hvad vi er vant til fra vores smartphones – og det er måske bare det vi behøver? Hverken mere eller mindre.

Vi kan kun anbefale at opgradere når den stabile version udkommer. Få styr på dine billeder, og nyd at have det hele samlet oppe i skyen. Så kan du altid vise dine feriebilleder frem når du er på farten.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top