Lav en Linux/OS X boot USB på Mac

Vil du gerne have Linux over på din nye computer, men du ved ikke helt hvordan? Og du er ydermere rendt ind i det store problem, at din nye computer ikke er udstyret med et optisk drev? Fortvivl ikke! Svaret er i artiklen lige herunder!

Lav en bootable USB

Der er efterhånden flere og flere bærbare computere, der bliver leveret uden et CD/DVD drev, og det skaber nogle
udfordringer, hvis man gerne vil have installeret et nyt styresystem (som ikke er Windows. De har deres eget værktøj indbygget). Fordi det er ikke helt så let som at smide en .iso ned på en USB, og så ellers bare ændre boot rækkenfølgen i BIOS’en. Hvis det nu bare havde været det…

Jeg har erhvervet mig en ekstra bærbar. Det er en Acer. Meningen er at den skal køre en dobbelt root med Linux og Windows 8, og så har jeg OS Yosemite, Windows XP og Windows 7 (snart 10) på min Macbook Pro. Det giver mig mulighed for at skifte lidt imellem de forskellige platforme, og teste forskelligt software. Deraf problemet med at få smidt nye OS ind via USB.

Nå, sæt dig til rette bag din Mac og lad os se på det. Det er ikke så slemt når først vi er i gang. Du skal bruge tre ting:

  1. USB stick med plads til styresystemet (køb et 8GB i Elgiganten. De er næsten gratis efterhånden).
  2. .iso fil med det styresystem du vil installerer på din PC (Linux eller OS X)
  3. Programmet Terminal (det er indbygget i OS X, og ligger i Hjælpeprogrammer – ellers nup det via Spotlight)

Gør din .iso fil klar til boot

Inden at vi kan overføre .iso filen til USB’en, så skal vi have ændret lidt i formatet på den. Ellers så vil det ikke virke når vi prøver at boote. Så der er lige et enkelt trin vi skal igennem først. Men før end at vi når der til, så skal vi bruge den præcise sti til din .iso fil. Det er ikke altid så let at hive frem i OS X, så her kommer et lille trick.

Åben to Finder vinduer. Lad os nu, for nemhedes skyld, sige at du har smidt din .iso på Skrivebordet. Så navigerer du til skrivebordet i det ene vindue. I det andet, der finder du “” oppe i top menuen. Der vælger du “Gå til mappe“, og så trækker du ellers din .iso fra det andet vindue ind i det felt der dukkede op. Et Voilà. Der var den fulde sti til vores .iso. Den makerer du lige og laver en cmd+c på, så har vi den til næste trin.

img_usb002

“Gå til mappe” Bemærk: Jeg har brugt en Windows .iso (den havde jeg liggende), men guiden er ikke til Windows systemer, kun Linux/OS X.

Nu skal vi åbne Terminal. Den finder du som sagt i Hjælpeprogrammer. Men det letteste er at starte det fra Spotlight. Det er det lille forstørrelsesglas i top menuens højre hjørne. Når du er inde i Terminal, så skal vi køre en enkelt kommando for at ændre filtypen på .iso’en. Den er som følger:

hdiutil convert -format UDRW -o destination_for_din_fil_sti.img kilde_fil.iso

Her er “destination_for_din_fil_sti.img” der hvor du vil have din .img fil til at ende efter konverteting. For nemhedens skyld, så lad den være samme sted som du har din .iso, altså Skrivebordet. “kilde_fil.iso” er den komplette sti vi fandt via Finder lige før. Mac tilføjer et .dmg til .img filen. Det ignorerer du bare. Det gør ikke noget. Du skal ikke pille ved det. Så fingrene væk og videre.

Klargør din USB stick

Så skal vi have gjort USB’en klar til at boote fra. Smid den ind i din Mac og tast videre i Terminal. Hvis der er noget vigtigt på den, så er det nu at du skal lave en backup. Fordi når vi er færdige, så er alt data på USB’en væk.

Før end vi kan slette alle data og lave en enkelt partition på USB’en, så skal vi finde ud af hvad den hedder. Inde i Terminal, der skal du eksekvere følgende kommando:

diskutil list

Der skulle nu gerne dukke en liste op med de forskellige harddiske og partitioner. Den vi leder efter er formentlig nede i bunden af listen. I mit tilfælde, der hedder den /dev/disk2. Det er det navn vi skal have fat i.

"diskutil list"

“diskutil list”

Nu skal vi slette alt indhold og lave en enkelt partition på USB’en. Det gør vi med denne kommando:

diskutil partitionDisk /dev/disk2 1 “Free Space” “unused” “100%”

Når vi har eksekveret denne kommando, så har vi lavet en enkelt partition (det er 1-tallet) på /dev/disk2 (det er vores USB), som består af fri ubrugt plads, og tager hele mediets lagerplads. Det giver næsten sig selv. Men det er meget rart at vide, hvad den enkelte kommando betyder.

Smid din .img fil over på USB’en

Nu skal vi have kopieret vores .img fil over på USB’en. Det gør vi ved at taste næste kommando ind i Terminal.

sudo dd if=destination_for_din_fil_sti.img.dmg of=/dev/disk2 bs=1m

Vi skal køre denne kommando som Admin, så vi bruger “sudo” til det. Hvis du bliver spurgt om et password, så er det bare dit normale administrator password til din Mac. Bemærk at du ikke kan se dit password mens du skriver det i Terminal. Det betyder IKKE, at det ikke bliver indtastet. Smid det ind og tryk på “Enter”.

Her er der så lige to variabler du skal være klar over. “destination_for_din_fil_sti.img.dmg” skal selvfølgelig være den sti, hvor du endte med at have din .img fil liggende (den vi lavede i første trin), og så skal du være sikker på at du har skrevet den rigtige disk ind (i mit tilfælde var det /dev/disk2).

Så er det bare at vente

Du skal være klar over at når du har sat “sudo dd” kommandoen i gang, så kan du ikke rigtig se nogen progress. Men den arbejder, så lav en kop kaffe og smid et afsnit eller tre af De Unge Mødre på fjernsynet. Den skal nok give dig besked når den er færdig.

Er du den utålmodige type, så kan du inde i terminalen trykke “ctrl+T“. Det vil bringe en status op på hvor langt den er nået med overførslen. 1.000.000.000 bytes er lig med 1GB, så har du en ide om, hvor langt den er kommet i forhold til størrelsen på din .iso.

Når den er færdig med at overføre (der kan altså godt gå et stykke tid), så kører du den sidste kommando:

diskutil eject /dev/disk2

Tillykke. Du har nu en Boot USB, som du kan bruge til at installerer dit styresystem med.Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top