Tal pænt – også til din politiker

Sådan skriver Politiken i dag på dagen, hvor Folketinget åbner. Det er svært at være uenig i, men det stiller også krav til, hvordan din politiker taler til andre politikere. Tal pænt – også dig politiker.

SE OGSÅ: Politikens ‘mean tweets’-inspirerede video med digitale svinestreger

Jeg benægter slet ikke, at vi skal tale pænt til hinanden eller til vores politikere – nej, jeg opfordrer faktisk til det. Det har jeg også gjort tidligere, og på det område har jeg ikke ændret mig. Hvis du har noget konstruktivt at byde ind med, så sig det i en ordentlig tone, ligesom du ville have sagt det til mig på gaden eller hjemme i stuen over et glas rødvin.

Det har jeg tidligere skrevet om tilbage i 2014, hvor daværende statsminister Helle Thorning Schmidt også nævnte den hårde tone i sin nytårstale. Den artikel gik under titlen Den hårde tone dominerer digitalt. Min konklusion fra dengang var da også, at du hver gang du kommer til tasterne skal overveje, om du tør sige det samme til mit ansigt. Det er så let at hidse sig op og gemme sig bag en smartphone eller fake profil, hvis man er den type, der kun er sat i verden for at mudre billedet mest muligt til.

Tal pænt – også dig politiker

Det kan ikke passe, at vores politikere skal mødes af dødstrusler og blive svinet til, når de åbner deres indbakke eller debatterer på sociale medier. Det kan heller ikke passe, at vores politikere ikke er de rollemodeller, vi burde kunne forvente, for den gode tone i debatten. Hvis vores politikere ikke formår det, bidrager det desværre til at styrke politikerleden.

Jeg glæder mig til et nyt folketingsår, til at diskutere politike, til at varme op til et kommunalvalg til november 2017, til at se hvordan sociale medier endnu en gang også positivt kan bidrage til politikudvikling og demokrati.

Så lad os alle sammen være et forbillede for hinanden, tale pænt når vi debatterer og bidrage positivt og konstruktivt til den politiske debat. Det ville klæde os alle.

LÆS OGSÅ: Kampen mod den onde tone

Hvis du alligevel skulle have behov for at tale grimt på nettet, så har DR lige oprettet en Facebook-side til den slags. “Send en sviner til Torben – for han ka’ ta’ det! (og så slipper vi andre for at høre på det…) #TorbenKanTageDet“, som DR skriver. Forfatter(e)

Relaterede indlæg

*

Top